Vežbe za listove

Muškarci se prilikom odlaska u teretanu najviše fokusiraju na gornji deo tela i rade vežbe kojima se razvijaju mišići leđa, grudi, ruku i stomaka dok se vežbe za listove rade dosta ređe. Čak u nekim teretanama među vežbačima vlada mišljenje da „noge niko ne radi“, najviše iz razloga što je listove teško povećati, pa je glavna pažnja vežbača usmerena ka drugim grupama mišića.

Ako želite da imate proporcionalan, lep izgled i istovremeno izbegnete takozvane „pileće noge“, neophodno je ravnomerno raditi vežbe za sve grupe mišića.

Listovi su pod stalnim opterećenjem zbog hodanja pa je potrebno da više pažnje obratite na vežbe koje pomažu jačanju i oblikovanju listova.

Pri podizanju na prste, morate da osetite istezanje na donjoj poziciji a pete tom prilikom treba da budu podignute visoko.

Da biste primetili značajniji napredak, potrebno je vežbe za listove raditi po 15 minuta, tri do pet puta nedeljno. Pri tome ne treba samo da „odrađujete“ vežbu za listove, već morate osetiti kako noge „gore“ tokom vežbanja.

Sledi primer pravilnog izvođenja vežbe za listove.