Šta je kardio trening?

Kardio vežbanje je bilo koja vrsta aerobnih aktivnosti koja povećava vaše otkucaje srca u dužem trajanju. U idealnom slučaju želite da održite puls umereno visokim i stalnim, najmanje 30 minuta dnevno. Ako ste novi u kardio vežbama, počnite s kraćim koracima i krenite prema gore.

Trčanje maraton

Kako možete znati da li je vaš otkucaj srca dovoljno visok tokom vežbanja da bi se mogao smatrati kardio vežbanjem? Održavanje umereno povišenog broja otkucaja srca tokom najmanje 150 minuta tokom 7 dana smatra se zdravom količinom kardio vežbanja. Umeren rad srca meri se na oko 55–70% vašeg maksimalnog broja otkucaja srca. Kardio vežbe visokog intenziteta povećaće vaš otkucaj srca na 70–80% njegovog maksimuma.

Da biste izračunali svoj maksimalni broj otkucaja srca, jednostavno oduzmite svoje godine od 220. Tako ćete dobiti približan broj sa kojim treba da radite za praćenje vašeg otkucaja srca tokom vežbanja. Na tržištu je danas mnogo uređaja za nošenje koji prate vaš otkucaj srca tokom odmora i tokom vežbanja. Ovi uređaji vam olakšavaju da znate da li dovoljno naporno radite u kardio vežbama.

Izvor: flo.health