Dobar san je osnova kvalitetnog treninga

Na mnogim mestima ćete pronaći da je za dobar trening važno pravilno vežbanje, pravilno disanje, pravilna ishrana ali glavna i osnovna stvar uspešnog treninga je san.

San je nešto što se ne može ničim zameniti i ne postoji ni jedno sredstvo kojim se može zameniti zdravo spavanje. Sportisti pored redovnog treninga moraju da imaju zdrav san.

Koliko je san bitan za bavljenje sportom?

U NBA u imaju stalno zaposlenog eksperta kome je glavni zadatak da planira i proračunava kada i koliko sportisti treba da spavaju, kako treba da spavaju kada putuju na takmičenje, koliko i kako treba spavaju kada se vraćaju sa njega, da li treba da spavaju pa da posle treniraju ili obrnuto itd.

Spavanje je najbitniji sastojak treninga

Da bi organizam u potpunosti mogao da povrati svoju snagu i da se mišići oporave nakon treninga potrebno je osam sati spavanja. Oni koji spavaju kraće od 6 sati dnevno vode svoj organizam u stanje pada imuniteta, što ga čini manje otpornim na bolesti.

Uoliko želite da trenirate iz zadovoljstva, hobija, rekreacije ili nekog drugog povoda uvek vodite računa o tome da je vaš organizam odmoran i da ste spavali 8 sati dnevno.